24. 3. 2020

Jak nakládat s odpady

Doporučení, jak se v současné situaci chovat, jak eliminovat možnost nákazy, je celá řada. Mezi ně patří také rady, jak nakládat s odpady.

Situace, ve které se nacházíme, si žádá různá opatření. Mezi první z nich patří dodržování hygienických pravidel, nošení roušky, vyvarování se kontaktu s větším množstvím osob…, ale zapomínat nesmíme ani na pravidla spojená s ukládáním odpadu.

„Komunální i tříděný odpad je ve městě v pravidelných intervalech vyvážen. V dnešní době, kdy jsou do odpadu každodenně ukládány také jednorázové roušky, je třeba dbát doporučení, jak odpad ukládat. Použité roušky musí být zvlášť zabalené a teprve potom uloženy do pytlů se směsným odpadem. Jiná pravidla platí pro zdravé občany a pro občany, kteří jsou v karanténě nebo dokonce mají potvrzenou nákazu,“ říká místostarosta Martin Buršík.

Ochranu potřebují samozřejmě také pracovníci Technických služeb. Všichni mají dostatek ochranných pomůcek a byli seznámeni s vyššími nároky na bezpečnost práce. 

Zdravá osoba

Nakládání s komunálními odpady u zdravých lidí se v současné době nemění včetně způsobu třídění odpadu. Jednorázové ochranné pomůcky OOP (roušky/respirátory) u lidí, kteří nejsou infikováni nebo nejsou v karanténě, je možné po použití odkládat do směsného komunálního odpadu, pokud budou vloženy do plastového obalu, který bude následně vložen do dalšího plastového obalu a zavázán.

Osoby v karanténě

Osoba v domácí karanténě s potvrzeným onemocněním COVID-19 i osoba neinfikovaná v domácí karanténě by měla být poučena v rámci karanténních opatřeních, jak nakládat s odpadem.

Veškerý odpad (včetně roušek a kapesníků) od osob v karanténě, u kterých není prokázáno onemocnění COVID-19, by měl být uložen do plastového pytle na odpady. Plastové pytle by měly mít minimální tloušťku 0,2 mm. Po naplnění pytel (nejpozději však do 24 hodin) by měl být pevně zavázán a na povrchu ošetřen dezinfekčním prostředkem. Jsou-li použity pytle z tenčího materiálu, je třeba takové obaly zdvojit. Plastový pytel by pak měl být vložen do druhého pytle a zavázán. Povrch vnějšího pytle by měl být ošetřen dezinfekčním prostředkem a zavázaný pytel až poté dán do běžného kontejneru na směsný komunální odpad.

Ministerstvo životního prostředí

 

 

Eva Švehlová, DiS.
tisková mluvčí 
eva.svehlova@pribram.eu
Město Příbram, Tyršova 108, 261 19, Příbram I
tel. č.: 318 402 240
mob.: 778 533 946

Oficiální FB stránky města Příbrami: https://www.facebook.com/mestskyuradpribram